Fie ca vorbim despre cele infectioase sau despre cele mai putin periculoase, deseurile medicale reprezinta un factor de risc si, de aceea, colectarea, depoz itarea si transportarea lor este deosebit de importanta.
CODUL DE PROCEDURA PRIVIND REZIDURILE MEDICALE
Rezultate in urma procedurilor medicale, deseurile trebuie manevrate cu atentie sporita si dupa un anumit set de reguli. Toate unitatile medicale au obligatia de a diminua pe cat posibil cantitatea de reziduri, dar si de a incuraja refolosirea materialelor, acolo unde acest lucru este posibil. Mai mult de atat, centrele medicale au sarcina de a separa locul de producere si de stocare a materialelor periculoase de cele nepericuloase, dar si de inmagazinarea lor pentru un interval scurt de timp. De toate acestea este necesar sa se ocupe membrii desemnati care sa consemneze in mod responsabil managementul deseurilor medicale.
Unitatea spitaliceasca are datoria de a angaja firme autorizate cu ajutorul carora sa elimine deseurile medicale si, in eventualitatea
in care acestea afecteaza mediul, sa suporte costurile aferente. In cazul in care Directia de Sanatate Publica sau Agentia de Protectie a mediului doresc sa li se raporteze date privind situatia deseurilor medicale dintr-o anumita locatie, spitalul/clinica sunt nevoite sa inmaneze un raport din care sa reiasa activitatea unitatii medicale cu privire la gestionarea deseurilor. Ele au obligatia de a concepe, la inceputul anului, un plan si un cod de procedura privind buna functionalitate a acestei activitati. Accesul autoritatilor competente in vederea unei inspectii este intotdeauna permis.
GESTIONAREA DESEURILOR DIN UNITATILE MEDICALE
De cele mai multe ori, in cadrul spitalelor, este aleasa o singura persoana care sa medieze relatia dintre ceilalti angajati si operatorii economici care se ocupa de transportul, tratarea si in cele din urma eliminarea deseurilor medicale. Managerul are multiple responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca cu constiinciozitate. El se ocupa de initierea si conducerea eficienta a sistemului de gestionare, asigura existenta fondurilor necesare pentru indeplinirea procesului de eliminare si controleaza intreaga miscare.
In cadrul unitatilor medicale este neaparat angajat un coordonator care sa pastreze protectia sanatatii in contextul mediului. Acesta este direct responsabil de verificarea agentilor economici - in vederea stabilirii pozitive a unei licente acreditate, de intocmirea unei baze de date si de functionalitatea permanenta a acesteia, tot el supravegheaza depozitarea si transportul si, nu in ultimul rand, gaseste si propune cel mai eficient mod de eliminare a rezidurilor medicale astfel incat mediul sa fie in continuare protejat.
Pentru ca intregul proces sa se desfasoare fara probleme, personalul este instruit si fiecare isi cunoaste responsabilitatea. Astfel, fiecare deseu este clasificat in functie de tipul acestuia si, mai departe, depozitat corespunzator in containerele aferente. In fiecare sectie este adoptat un cod de procedura pe care angajatii il respecta si fara de care acestia nu numai ca ar pune viata pacientilor in pericol, ci si pe cea a lor.
In cazul nerespectarii codului de procedura, deci a colectarii, transportarii si eliminarii deseurilor medicale in mod corespunzator, intreaga unitate medicala are de suferit; amenzile din partea Garzii de Mediu, dar si din cea a Protectiei Muncii sunt deosebit de mari, iar centrele medicale isi pierd din legitimitate si din notorietate.