Clasificarea si colectarea deseurilor medicale

Clasificarea si colectarea deseurilor medicale

colectare deseuri medicaleColectarea, separarea si ambalarea deseurilor periculoase

Deseurile rezultate din activitatea medicala reprezinta totalitatea deseurilor periculoase sau nepericuloase care se produc intr-o unitatea sanitara. Colectarea si separarea deseurilor medicale se face direct la locul de producere.

Ambalajul in care se face colectarea este de unica folosinta si respecta codul de culori stabilit prin lege, si anume: galben pentru deseurile medicale periculoase (taietoare-intepatoare, infectioase, chimice si farmaceutice) si respectiv negru pentru deseurile nepericuloase, asimilabile celor menajere.

Cantitatile si tipurile de deseuri rezultate din activitatea medicala variaza, in principal, in functie de marimea unitatii medicale, de specificul activitatii, de numarul de pacienti asistati si de perioada anului. 

Deseurile periculoase medicale se clasifica astfel: 

deseuri anatomo-patologice si parti anatomice – deseurile care cuprind parti anatomice, material biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie si obstetrica (fetusi, placente), parti anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, cadavre de animale rezultate in  urma activitatilor de cercetare si experimentare. Toate aceste deseuri se considera periculoase, conform Precautiunilor Universale.

deseuri infectioase - deseurile lichide sau solide care contin sau au venit in contact cu sangele sau alte fluide biologice, precum si cu virusuri, bacterii (forme vegetative sau de rezistenta), paraziti si/sau toxinele microorganismelor. Exemple: seringi, ace, ace cu fir, catetere, perfuzoare cu tubulatura, recipienti care contin sau au continut sange sau alte lichide biologice, campuri operatorii, manusi, sonde si alte materiale de unica folosinta, comprese, pansamente si alte materiale contaminate, membrane de dializa, pungi de material plastic pentru colectarea urinei, materiale de laborator folosite;

deseuri intepatoare-taietoare - deseurile care pot produce leziuni mecanice prin intepare sau taiere. Acestea cuprind: ace, ace cu fir, catetere, seringi cu ac, perfuzoare, lame de bisturiu de unica folosinta, pipete, sticlarie de laborator sau alta sticlarie sparta sau nu, care au venit in contact cu material infectat. Aceste deseuri se considera periculoase, conform Precautiunilor Universale. Sticlaria de laborator sparta necontaminata se incadreaza la categoria deseuri intepatoare-taietoare deoarece cioburile au caracter agresiv si prezinta pericolul de intepare sau taiere

deseuri chimice si farmaceutice – deseurile reprezentate de substantele chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corozive sau inflamabile, pot include serurile si vaccinurile cu termen de valabilitate depasit, medicamentele expirate, reziduurile de substante chimioterapice, reactivii si substantele folosite in laboratoare. Substantele de curatenie si dezinfectie deteriorate ca urmare a depozitarii lor necorespunzatoare sau cu termenul de valabilitate depasit, vor fi considerate deseuri chimice, de exemplu: substante dezinfectante, substante tensioactive, etc.

deseuri radioactive sunt deseurile solide, lichide si gazoase rezultate din activitatile nucleare medicale, de diagnostic si tratament, care contin materiale radioactive. Acestea sunt gestionate in tara noastra, conform “Normelor Republicane de Securitate Nucleara; regimul de lucru cu surse radioactive”.