Deseuri medicale infectioase

Deseuri medicale infectioase

Deseuri medicale infectioase   Spectrul deseurilor medicale este deosebit de vast. In cadrul acestuia regasim numeroase categorii de reziduri spitalicesti care reprezinta atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru populatie un factor de risc mai mic sau mai mare, dupa caz. Dintre acestea, deseurile medicale infectioase sunt poate cele mai periculoase pentru populatie.

   De cele mai multe ori, toate institutiile medicale, fie ca vorbim de spitale, clinici, laboratoare sau cabinete emit anual un numar de ordinul tonelor in ceea ce privesc deseurile sanitare. Acestea necesita o manevrare responsabila din partea celor care le produc, cat si din partea celor cale le colecteaza in vederea eliminarii.

   Intregul personal medical, fie ca vorbim de ingrijitoare, asistente, medici sau specialisti in acest domeniu, este constient ca atunci cand interactioneaza cu un pacient bolnav infectios, echipamentul folosit este indicat a fi folosit o singura data, dupa care trebuie colectat corespunzator pentru prevenirea raspandirii unor epidemi la nivelul intregii populatii. Firmele care se ocupa de procesul colectarii sustin ca este mult mai importanta precolectarea, la nivelul careia este mult mai usor sa se comita erori. 

   Daca vorbim de deseuri medicale facem referire automat la clasificarea acestora in deseuri deosebit de periculoase, care au luat contact direct cu persoane contagioase, dar si in deseuri mai putin periculoase, de ordinul containerelor din sticla si/sau plastic, resturilor prvenite din desfacerea serigilor si a altor instrumente medicale. Rezidurile spitalicesti care prezinta un factor ridicat de ingrijorare sunt la randul lor impartite in deseuri anatomo-patologice, in aceasta categorie inregistrandu-se parti anatomice, adica tesuturi umane, dar si tesuturi de origine animala, folosite des in cercetare doctoriceasca; deseuri infectioase, care reprezinta acea categorie de reziduri care au fost in contact cu fluidele biologice ale persoanelor contagioase; deseurile intepatoare-taietoare, care dupa nume dezvaluie tipul de deseuri, adica siringi, dar si alte unelte folosite pentru strapungerea tesutului, adica bisturiile; deseuri chimice si farmaceutice, care reprezinta cantitati de substante medicamentoase cu termenul de valabilitate trecut sau substante de curatenie; deseuri radioactive, acele deseuri care au, poate, cel mai inalt factor de risc, si care nu se gasesc dese ori in spitale, ci mai de graba in laboratoarele de cercetare.Deseuri medicale infectioase

   Dintre toate aceste categorii, deseurile de tip infectios sunt cel mai de temut deoarece in contact cu acestea pot intra atat doctorii si asistentele, cat si persoanele care nu sunt neaparat cadre medicale intr-o unitate spitaliceasca. De accea este foarte imporant sa stim cum sa procedam in ambele situatii. Deseurile biomedicale pot fi de natura solida sau lichida si sunt contagioase atata timp cat au luat contact cu sangele persoanelor, ori cu alte fluide biologice. Tot in aceasta categori se incadreaza si materialele care au contactat paraziti, bacterii sau virusuri. Toate acestea sunt deosebit de amenintatoare pentru fiinta umana si/sau pentru animale si se pot transmite cu usurinta altor membrii ai speciei. Institutiile cu cel mai mare volum de astfel de reziduri medicale sunt reprezentate de spitale, clinici medicale, institute de cercetare, medicala sau farmaceutica, institude de medicina legala, centre de transfuzii ori de recoltare si conservare a sangelui, laboratoare medicale, inlusiv cele de tehnica dentara, dar si baze de tratament. Astfel de deseuri se mai pot intalni in saloanele de infrumusetare pentru ca unele tratamente cosmetice necesita folosirea unor echipamente ascutite, cum ar fi seringile. Asigurati-va intotdeauna ca inaintea unei administrari de tratament, ustensilele folosite pentru dumneavoastra sunt noi. Alte locuri in care astfel de deseuri periculoase se pot regasi sunt cosurile de gunoi public. Acestea nu sunt depozitate, ci pur si simplu aruncate, chiar daca sunt contaminate. In aceste cazuri trebuie sa evitam orice tip de contact deoarece acestea ne pot imbolnavi. Daca a fost inevitabil contactul, ati atins din greseala un astfel de deseu, dezinfectati mainile cu produse speciale si nu ingerati alimente inainte de a face meticulos acest lucru. Nerespectarea acestor observatii poate atrage dupa sine contaminarea cu diferiti virusi (HIV, SIDA, HEPATITA B etc). De asemenea, nu este indicata atingerea animalelor moarte deoarece ele pot transmite boli precum rabia.

   Deseuri medicale infectioaseAdministrarea, gestionarea, depozitarea, colectarea si eliminarea deseurilor medicale infectioase este deosebit de importanta pentru a prezenta pentru fiintele vii un risc cat mai scazut. Nu putine au fost cazurile in care s-au descoperit in interiorul pubelelor de gunoi cantitati mari de seringi, perfuzii folosite, dar si alte materiale infectioase. Este de retinut ca acestea nu sunt deseuri menajere, ci reprezinta un real factor de ingrijorare pentru sanatatea publica. In cazul in care observam in viata de zi cu zi astfel de deseuri in locurile publice, aruncate si la indemana tuturor este de datoria noastra sa semnalam acest lucru ingrijorator si sa prevenim o tragedie.